Blogikirjoitus -
3 tehokasta tekniikkaa tarinankerrontaan - ota vinkit talteen!
Tarinankerronta on aihe, joka on ollut jo pitkään lähes jokaisen PR-ammattilaisen huulilla. Yritysten on nykyisin tehtävä enemmän töitä myydäkseen kuluttajille unelmia, tavoitteita sekä ratkaisuja tuotteiden ja palvelujen sijaan. Mutta miten tuotteisiin orientoituneet yritykset voivat kehittyä tarinankerronnassa? Tässä blogikirjoituksessa annamme kolme tehokasta vinkkiä ideasta toteutukseen!
Ketä haluat puhutella?
Mikä saa ihmisen ostamaan tiettyä brändiä? Miksi suosimme tietynlaista tuotetta toisen sijaan, vaikka tuotteet olisivat miltei identtisiä? Syitä on tietysti monia, mutta yksi selitys ratkaisevan ostopäätöksen syntymiseen löytyy tunteissa, eli siitä, millaisen tunnekokemuksen tuote kuluttajassa synnyttää. Toki syy voi olla niin yksinkertainen – ja joskus surullinenkin – että kuluttaja ajattelee antavansa tavallista coolimman vaikutelman itsestään, mikäli valitsee tietynlaisen brändituotteen. Toisaalta ostopäätökseen voi myös vaikuttaa ostokokemus, eli yksinkertaisesti se, miten asiakas on kokenut ostotapahtuman ystävällisyyden ja hänen tarpeittensa huomioimisen, etenkin kun puhutaan kivijalkamyymälästä. Tämä voi jopa vaikuttaa siihen, että kuluttaja ostaa kalliimman tuotteen vain paremman palvelun takia.
Monet yritykset osaavat katsoa tuotettaan pidemmälle. Hyvänä esimerkkinä Apple, joka ei vain myy matkapuhelimia ja kannettavia tietokoneita, vaan myös mielikuvaa ja yhteenkuuluvuutta. Apple on osannut hyödyntää tuotteidensa saamaa pöhinää, ja muuttanut sen tunteiksi tuotteidensa ympärille. Jotkut eivät voi sietää Applen tuotteita eivätkä halua samaistua yrityksen tuotteiden käyttäjiksi, mutta vastapainona Applella on laaja ja uskollinen fanijoukko vuodesta toiseen. Monet Applen tuotteista varataankin loppuun jo ennen markkinoille julkaisua – se kertoo jotain tuotteiden uskollisesta kuluttajaryhmästä.
Mihin tarpeeseen tuote tulee?
Jopa yksinkertaisimmat tuotteet ratkaisevat jonkin ongelman käyttäjälleen. Kaikessa on kyse siitä, miten asioita katsoo ja kuinka niiden asioiden ympärille luodaan ratkaisuja. Mitä ongelmaa rannekello esimerkiksi ratkoo? No, vaikkapa tarvetta olla enemmän läsnä ja silti pysyä ajan tasalla ilman älypuhelinta. Kun tarinoita luodaan tunne ja ratkaisu – ei tuote – edellä, luottamus yritykseen kasvaa.
Voit käyttää myös tilastoja ja dataa hyvän tarinan luomiseen. Google Trends on tästä hyvä esimerkki – he keräsivät viime vuoden tilastoja ja kokosivat niistä videon. Nyt videolla on yli 241 miljoonaa katselukertaa YouTubessa. Voit katsoa videon täältä.
Ostaisitko itse omia tuotteitasi? Jos et, niin miksi?
Kysymys on mielenkiintoinen heti, kun todella pysähtyy pohtimaan kysymyksen perimmäistä tarkoitusta. Usein yrityksen omat työntekijät ovat tuotteen parhaimpia suosittelijoita ja heidän sanansa tuotteista kiirii pitkälle. Vaatebrändi Patagonia on hyödyntänyt kuluttajia viestinviejinä ja kasvanut kokonaiseksi ilmiöksi, jossa ei vain myydä tuotteita, vaan kannustetaan ilmastotekoihin ja alleviivataan ihmisen omien toimien merkitystä ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Yritys myös uskaltaa tuoda säännöllisesti esille erilaisia epäkohtia, jotka ovat suoraan linjassa brändin arvojen kanssa. Kaiken lisäksi, vaatebrändi kannustaa asiakkaitaan käyttämään vaatteita mahdollisimman pitkään kertakulutuksen sijaan. Ajattele vaikka vanhaa takkiasi, joka on kokenut kanssasi monia seikkailuja – miksi vaihtaisit sen uuteen vain, koska markkinavoimat ympärilläsi viestivät, että vaatekaappisi kaipaa päivitystä?
Jos yrityksen työntekijät sitoutuvat sen arvoihin ja arvojohtajuus on osa päivittäistä yrityskulttuuria, on työntekijöiden helppo samaistua brändiin ja olla mukana viemässä viestiä uskottavasti eteenpäin. Muistathan meidän blogin elokuulta liittyen BMW:n kampanjaan, jonka aikana he saivat uskolliset asiakkaat mukaan viemään “ilosanomaa” eteenpäin SoMessa.
Yhteenveto
- Mieti, minkä tunteen haluat julkaisulla herättää
- Tiedä tarkalleen, minkä ongelman tuotteesi ratkaisee
- Pohdi, miten työntekijöistä voi tulla yrityksesi parhaimpia suosittelijoita
Kiinnostaako oppia lisää? Tsekkaa tarinankerronnan oppaamme – löydät sen täältä.