Ohita
​5 timanttista vinkkiä hakukoneoptimointiin: Google ja brändiuutishuone

Blogikirjoitus -

​5 timanttista vinkkiä hakukoneoptimointiin: Google ja brändiuutishuone

Jokainen viestijä tietää, kuinka tärkeää hakukoneoptimointi (SEO) on. Alati vaihtuvien SEO -trendien perässä on todella hankala pysyä ja usein saammekin kyselyitä asiakkailtamme siitä, mitä optimointietiketti sisältää ja mitä kannattaa välttää.

Vielä jokunen vuosi takaperin yritykset saattoivat manipuloida SERPpiänsä ja saavuttaa hakutulosten ensimmäinen sivu kepulikonsteja käyttämällä. Jotkut tunkivat sisältönsä täyteen hakusanoja ja ostivat ulospäin johtavia linkityksiä toimivilta, mutta jokseenkin epäilyttäviltä palveluntarjoajilta.

Elämme kuitenkin vuotta 2015, ja homman voi hoitaa fiksummin. Google ei kaipaa määrää, vaan kiinnostavia ja sisältörikkaita sivuja. Pidetään tämä siis mielessä!

Brändiuutishuone auttaa pysymään Googlen uusimpien aivoitusten perässä, sillä sen kautta julkaistut sisällöt optimoituvat luontaisesti korkealle Googlessa. Tässä pari vinkkiä...

Sisällytä tekstiisi 3-5 linkkiä

Parannat lukijoidesi lukukokemusta linkittämällä sisältösi muihin artikkeleihin, dokumentteihin ja nettisivuihin. Ja muistathan aina myös lisätä resurssilinkit! Linkkien laadusta on pidettävä kiinni viimeiseen saakka. Älä siis linkitä turhaan, vaan muista aina konteksti. Jos Google huomaa yrityksesi, se voi hyvinkin tönäistä sivujasi hieman ylöspäin ja näin parantaa hakukonelöydettävyyttä.

Jos sinua mietityttää lukijoiden menetys toisille sivuille, niin huolehdi linkityksessä siitä, että uusi sisältö avautuu uuteen ikkunaan. Kätevää!

Hyödynnä CNAMEa uutishuoneen kotisivu-upotuksessa

Kotisivuillesi upotettu iframe huolehtii siitä, että uutishuone näyttää samalta kuin kotisivusi. Jos implementoit tämän lisäksi CNAMEn (joko yhdessä iframen kanssa tai itsekseen), saa kotisivusi Mynewsdeskistä irti kaikki optimointitehot. Jos vain mahdollista, niin käytä aina CNAMEa!

Luo sisällöt lukijoitasi varten

Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta kaiken hakukonepuheen keskellä tätä ei voi korostaa liikaa: hyvälle kirjoittajalle yleisö on aina ykkönen. Mieti, mikä on kohderyhmällesi aidosti hyödyllistä tietoa ja millaisia sisältöjä he kaikista luultavimmin jakaisivat sosiaalisen median kanavissa.

Kruunaa sisältösi kiinnostavilla otsikoilla, täytä tekstisi visuaaleilla, mietteitä herättävillä sitaateilla, ajankohtaisuuksilla sekä numeroilla ja tilastoilla.

Verkkoyleisön lisäksi myös Google rakastaa runsaita sisältöjä

Luo uutishuoneeseen sisäinen maailma

Uutishuoneessa on mahdollista ristiin linkittää muihin jo julkaistuihin sisältöihin. Tämän lisäksi kannattaa lisätä ainakin yksi ladattava kuva tai video jokaiseen julkaisuun. Nämä “liittyvät materiaalit” lisäävät klikkauksia, lukijan uutishuoneessa vietettyä aikaa ja ylipäänsä käyttäjäkokemusta. Ristiin linkitys on yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa hakukonelöydettävyyteen!

Avainsanat (tagit)

Uutishuoneessa voi ryhmitellä sisältöjä valitsemalla avainsanoja, “tunnisteita”, joiden avulla saman aihepiirin kuuluvat jutut löytyvät uutishuoneesta helpommin. 3-7 avainsanaa per juttu varmistaa parhaimman tuloksen. Huolehdithan siitä, että avainsana ja sisältö vastaavat toisiaan!

Jos sinulla on lisäkysymyksiä, ota yhteyttä meihin, autamme mielellämme digisisältösi hakukonelöydettävyyteen liittyvissä asioissa.

Angela Lacey,
Customer Success Manager

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Press Officer on Duty

Press Officer on Duty

Lehdistön yhteyshenkilö Lehdistökyselyt
Sofia Thorngren

Sofia Thorngren

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Marketing Communications

Liittyvä sisältö

Viisi vinkkiä Google-optimoituun verkkokirjoittamiseen

Viisi vinkkiä Google-optimoituun verkkokirjoittamiseen

Google-optimoinnissa jatkuvasti ja usein päivittyvä sisältö on tärkein asia sen jälkeen, että julkaisualusta on kunnossa. Lue viisi pikavinkkiä google-optimoidun verkkokirjoituksen kirjoittamiseen.

Uutishuone on organisaatiosi näyteikkuna

Mynewsdesk on Pohjoismaiden johtava viestinnän ja sisältömarkkinoinnin alusta, jota käyttää noin 5000 yritystä ja 77 000 käyttäjää päivittäin. Pilvipalveluihin perustuvat ratkaisumme sisältävät mediaseurannan, uutishuoneet ja tiedotteiden digitaalisen jakelun sekä PR-tulosten analysoinnin. Vuonna 2003 Tukholmassa perustettu Mynewsdesk on osa norjalaista mediayhtiötä, NHST Media Group AS.

Mynewsdesk Suomi

Suomi / Finland