Blogikirjoitus -
Miten analysoit digitaalista näkyvyyttänne?
Organisaation digitaalisen näkyvyyden analysointi muuttuu yhä monimutkaisemmaksi. Ajatus siitä, että verkkomedioiden seuraaminen riittäisi, on mennyttä. Nyt viestintäammattilaisen on yhä useammin oltava myös digitaalisen analyysin moniosaaja ja esimerkiksi yrityksen omaa mediaa, uutishuonetta, mitataan useimmiten engagement-mittarilla.
Nykyään on jo täysin normaalia, että vain muutaman hetken kestävää Facebook-päivitystä halutaan mitata. Kun organisaatiolla on käytössään kanavat omista kotisivuista uutishuoneeseen ja sosiaalisen median kanaviin, alkaa liikkuvia, mutta liiketoiminnan kehittämisen kannalta välttämättömiä osia olemaan yksinkertaisesti liikaa. Usein mittaamisesta tuleekin se hankala osa työtä. Mitattavat toimenpiteet on tuotettu eri kanaviin ja dataa on lähes mahdoton saada vedettyä yhteen. Lisäksi kysymys siitä mitä mitataan, voi usein olla ongelmallinen.
Mittaamisen tila
M-Brainin Head of Social Media Consultancy Susanna Tirkkosen mukaan Suomessa liiketoimintaa harjoittavat yritykset ovat hyvin eri tasoilla, kun puhutaan digitaalisen ympäristön mittaamisesta. Toiset yritykset mittaavat ja seuraavat digitaalista presenssiään systemaattisesti ja tavoitteellisesti, kun toiset taas eivät edes tiedä mistä aloittaa.
Tirkkonen tiivistää mittaamisen haasteet kolmeen pääkohtaan, joista ongelmallisimmaksi nousee tavoitteen asetannan täydellinen puuttuminen. Myös johdon olematon tuki sekä resurssien ja tiedon puute johtavat siihen, ettei toimenpiteiden seurauksiin päästä käsiksi. Tällöin viestintä- ja markkinointitiimin toiminta ei ole strategisesti johdettua ja pahimmassa tapauksessa euroja lentää ulos ovista ja ikkunoista.
Miten yrityksen digitaalisen ympäristön mittaamista koskevat asiat voidaan saada hallintaan?
Edellä mainitut haasteet ovat selätettävissä eikä ole ihme, että Tirkkonen nostaa ensimmäiseksi johdon sitouttamisen. Johto tulee sitouttaa ymmärtämään mittaamisen tärkeys. Myös raportointi saavutetuista tai saavuttamattomista tuloksista tulee jalkauttaa organisaatioon. Raportointi edellyttää yhdessä sovitun mittariston suunnittelemista. Mittarit tulisi johtaa suoraan tavoitteista, jotka ovat sidoksissa toivottuihin vaikutuksiin eli liiketoiminnan kehittämiseen – tavalla tai toisella. Yhden hyvän mittarin käyttäminen on hyödyllisempää kuin kymmenen huonon, kiteyttää Tirkkonen.
Jos organisaatio haluaa aidosti saada kaiken irti digitaalisesta ympäristöstä, kehottaa Tirkkonen yrityksiä kuuntelemaan asiakkaitaan eri kanavissa. Kuuntelemisen kautta yritys oppii ymmärtämään omia sidosryhmiä paremmin ja tämän seurauksena osallistaminen ja sitouttaminen on huomattavasti helpompaa.
Oman näkyvyyden mittaamisesta oman median mittaamiseen
Niin sanotut ”engagement -mittarit” yleistyvät jatkuvasti. Syy tälle lienee siinä, että yritykset tuottavat yhä enemmän itse sisältöjä ja läsnäolo eri kanavissa alkaa olemaan merkityksellistä myös B2B puolella. Kysymykset kuten kenelle tuotamme sisältöä ja ketä haluamme puhutella, nousevat keskiöön ja sitoutunut yleisö on ensisijainen tavoitetila. Kun sisällöntuotanto tuodaan organisaatiossa näin ”henkilökohtaiselle tasolle”, nousee toimenpiteiden mitattavuus aivan eri asemaan. Ei ole harvinaista tavata asiakas, joka noudattaa hyvin kurinalaista raportointisykliä yrityksen uutishuoneen kontekstissa. Palavereissa keskustelu siirtyy yhä useimmin suoraan oman median mittaamiseen, tosin ilmiö ei ole yleistettävissä ainakaan vielä.
Muutos pelkästä seuraamisesta kuuntelemiseen ja siitä yleisön sitouttamiseen on kuitenkin ilmiö, minkä mukaan lähtemistä olisi syytä harkita. Tälle tasolle vietynä toimenpiteiden mittaaminen on ainoa keino aidosti kehittyä ja olla oman alansa media.
M-Brainin Uutishuoneen löydät täältä: http://www.m-brain.com/fi/m-brain-newsdesk/
Seuraa Mynewsdeskin Uutishuonetta ja saat aina uusimmat vinkit viestintään ja verkon hyödyntämiseen. Liity seuraajaksemme tästä.
Tutustu Mynewsdesk Uutishuone-palveluumme täällä.