Blogikirjoitus -
Näin myyt uutisesi medialle
Yksi tehokkaimmista tavoista yritykselle saada mediahuomiota on käyttää toimittajia viestinviejinä. Tässä blogikirjoituksessa kerromme muutamia vinkkejä, miten saat toimittajat avaamaan heille lähettämäsi sähköpostin – ja saat heidät kiinnostumaan viestin sisällöstä.
Yrityksesi on juuri saavuttanut merkittävän virstanpylvään, ja olet käyttänyt monta tuntia lehdistötiedotteen hiomiseen. Kaikki on Uutishuoneessa valmista ja nyt on viimein aika painaa “Julkaise”-painiketta.
Mutta mitään ei tapahdu!
Valitettavasti monet seikat vaikuttavat siihen, löytääkö juuri oikea toimittaja uutisesi ja saako yrityksesi kaipaamaansa mediahuomiota. Yrityksesi ei välttämättä ole markkinoillaan ainoa, joka on juuri lanseeraamassa uutta yhteistyötä tai tuotetta. Lehdistötiedote – oli se kuinka hyvin kirjoitettu tai julkaistu merkittävällä PR-alustalla – voi hukkua toimittajien saamaan uutisvinkkien tulvaan. Se on tottakai ikävää, mutta median huomiota ei ole helppo herättää ja toimittajien aika on rajallista. Lisäksi muut päivän ajankohtaiset uutiset voivat viedä mediassa palstatilaa eikä uutisesi yksinkertaisesti satu sopimaan päivän uutisvirtaan.
Monet lähettävätkin uutisensa suoraan sopivalle toimittajalle parantaakseen mahdollisuuksiaan ja toivovat näin saavansa kirjoittajasta luottotoimittajan myös tulevaisuudessa. Kun tällainen lähestymistapa tuottaa tulosta – ja toimittaja kirjoittaa uutisesta artikkeleita – kyseessä on yksi parhaimmista tavoista kasvattaa brändisi uskottavuutta. Hoida mediasuhteitasi!
Jotta voit varmistaa, ettei uutisvinkki unohdu toimittajan täynnä olevaan sähköpostiin, olemme koonneet muutamia vinkkejä siihen, miten viestisi voi erottua muiden joukosta.
Valitse sisältöösi sopiva toimittaja
Jotkut yritykset lähettävät uutisvinkkinsä mahdollisimman monelle toimittajalle, sillä massaviestinnän avulla he uskovat kasvattavansa mahdollisuuksiaan löytää joku, joka nappaa uutisen itselleen. Tämä ei pidä paikkaansa. Keskisuuri uutismedia saa tuhansia tiedotteita päivittäin ja vilkaisee vain niitä, jotka vaikuttavat heidän juttuaiheisiinsa sopivimmilta.
Menestyksen salaisuutena onkin löytää sopiva toimittaja ja herättää hänen huomionsa muutamassa sekunnissa. Joten, aloita tutkimalla kontaktilistojasi. Jos käytät julkaisuihin työkalua, käytä tilaisuus hyväksesi ja kirjoita henkilökohtaisempi saatekirje niille toimittajille, joiden toivot löytävän Uutishuoneesi materiaalit. Tällainen lähestymistapa voi viedä aikaa, mutta mediamaininnat arvostetuissa uutismedioissa kasvattavat brändisi arvoa, eikä niitä voi usein saavuttaa suoramarkkinoinnilla.
Otsikolla on merkitystä
Sähköpostin otsikon tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa. Viestin otsikon kiinnostavuus ratkaisee usein sen, avataanko sähköpostiviestiä ollenkaan – ja jos sitä ei avata, uutisesi merkittävyydellä tai sillä, miten hyvin olet sen kirjoittanut, ei ole mitään väliä.
Siis tiivistä uutisesi kiinnostavasti sähköpostin otsikkoon. Hyvä sanamäärä sähköpostin otsikolle on noin seitsemästä kymmeneen, mutta sitä parempi mitä ytimekkäämmin saat kerrottua kaiken oleellisen.
Korosta uutisesi tärkeimpiä ja yllättäviä kohtia. Jos uutisessa on kyse uudesta yhteistyöstä, selitä mihin yhteistyö voi johtaa äläkä vain luettele yhteistyön osapuolia. Jos kyseessä on tuotelanseeraus, korosta lanseerauksen eri merkityksiä tuotteen kohderyhmälle sen sijaan, että kerrot vain uuden tuotteen nimen. Jos lisäksi tiedät, millaisista asioista kyseiset toimittajat kirjoittavat, voit tuoda niitä esille herättääksesi heidän huomion.
Vältä sanaleikkejä tai puoliksi kerrottuja tarinoita. Aloita itsestäsi. Millaiset otsikot herättävät mielenkiintosi? Kuinka usein avaat yritysten lähettämiä sähköposteja, joiden otsikoita et ymmärrä?
Tervehdi oikein
Voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta totuus on, että oikeanlainen viestin aloitus ei anna vain hyvää ensivaikutelmaa, vaan siinä onnistuminen voi varmistaa, ettei sähköposti jää huomaamatta. Massaviestintä tehoaa vain harvoihin – vältä siis persoonattomia viestejä, jos haluat parantaa sähköpostisi avausprosenttia.
Pidä kuitenkin huoli siitä, ettet ole liian henkilökohtainen ja rento, jotta et anna itsestäsi epäammattimaista kuvaa. Tavallinen “Hei” riittää ja sen perään vastaanottajan nimi. Älä unohda vastaanottajan nimeä; tutkimukset osoittavat että ne kasvattavat sähköpostien avausprosenttia jopa 20 prosentilla.
Herätä luottamus parilla lauseella
Kun otat yhteyden toimittajaan, viestisi sisältö ei saisi antaa vaikutelmaa massaviestinnästä – sähköpostista, joka on lähetetty kerralla monelle. Voit lyhyesti kertoa miksi otat yhteyttä; ehkä olet lukenut mielenkiintoisen artikkelin, jonka toimittaja on kirjoittanut samasta aiheesta?
Tämän jälkeen esittele lyhyesti, mistä uutisessasi on kyse. Muista vastata kysymyksiin kuka, mitä, missä ja miksi. Kysy itseltäsi aina nämä kysymykset ennen kuin painat “Lähetä” - tai “Julkaise”-painiketta.
Luetteloinnit ovat toimivia sähköposteissa, joiden tarkoituksena on myydä. Luetteloiden avulla voit helposti ja selkeästi tuoda tietosi esille ilman, että vastaanottaja kokee informaatioähkyn. Erikseen listattujen kohtien avulla toimittaja pystyy nopeasti arvioimaan, onko uutisvinkissä jotain hänelle sopivaa – ja näin kasvatat mahdollisuuksiasi saada uutisesi eteenpäin.
Jos haluat, voit liittää koko lehdistötiedotteen sähköpostin yhteyteen. Vielä tehokkaampaa on kuitenkin lisätä sähköpostiin uutisen sisältöön sopivan lehdistön yhteyshenkilön yhteystiedot, johon toimittajaa voi pyytää ottamaan yhteyttä lisätietoja varten. Näin markkinoit yritystäsi ja uutista yksityiskohtaisemmin sekä vahvistat toimittajan näkemystä siitä, että olet luotettava toimija – ja hän todennäköisesti avaa muutkin sähköpostit, jotka lähetät tulevaisuudessa.
Muista seuranta
Älä epäröi muistuttaa toimittajia. Voi olla monia syitä sille, miksi toimittaja ei ole nähnyt tai lukenut sähköpostiasi. Lähetä ystävällinen muistutus ja kysy, onko toimittaja nähnyt sähköpostiasi.
Yhteenveto:
- Tee lista medioista, jotka ovat julkaisujesi sisältöihin sopivia ja ota heihin sähköpostitse yhteyttä.
- Älä tee sähköpostista lehdistötiedotetta. Voit liittää lehdistötiedotteen tai kuvia sähköpostin yhteyteen, mutta älä uuvuta toimittajaa liialla materiaalilla.
- Muista lisätä yhteystietosi ja pyytää toimittajaa palaamaan asiaan.
Kun seuraat näitä ohjeita, et ainoastaan paranna mahdollisuuksiasi saada mediahuomiota, vaan luot myös henkilökohtaisempia suhteita toimituksiin. Se jos mikä on viestintäsi tavoitteille arvokasta.
Lataa valmiiksi räätälöity mallimme lehdistötiedotteiden kirjoittamiseen “How To Write a Press Release” (In English).
Ole rohkeasti yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää.