Blogikirjoitus -
Viestinnän mittaaminen - miksi ja miten?
PR:n ja viestinnän mittaaminen on olennainen osa jokaista PR-strategiaa. Mittaamalla varmistut, että viestintään investoidut resurssit tuottavat halutunlaisia tuloksia. Toisaalta viestinnän mittaaminen ja tuloksien yksityiskohtainen analysoiminen mahdollistavat viestinnän jatkuvan kehittämisen.
Miksi mittaaminen on tärkeää
Viestijä, joka ei mittaa työnsä tuottamia tuloksia, jättää paljon sattuman varaan. Mittaaminen on tehokkain tapa tunnistaa viestinnän heikkoudet ja ongelmakohdat, jotta niihin voidaan puuttua. Tulokset kertovat myös onnistumisista ja osoittavat viestinnän konkreettiset hyödyt yrityksen johdolle. Selkeä kuva yrityksen viestinnän tavoitteista auttaa ymmärtämään, mitkä mittarit ovat juuri sinun yrityksellesi tärkeimpiä.
Miten mittaaminen sisällytetään PR-strategiaan
Ensimmäinen askel on määrittää, mitä haluat mitata. Esimerkiksi AMEC:in interaktiivinen työkalu voi olla siinä hyvä apuväline. Mittaamiselle pitää asettaa selkeät rajat: minkä aktiviteettien tai sisältöjen vaikutusta mitataan, mitä mitatut vaikutukset ovat ja mitkä mittarit kuvaavat näitä vaikutuksia parhaiten.
Yleisiä viestinnän ammattilaisten käyttämiä mittareita ovat esimerkiksi:
- Paljon sisältöä on jaettu
- Tykkäysten ja kommenttien määrä
- Konversiot
- Sisällön tuottamat liidit ja vaikutus myyntiin
Yrityksen viestinnälleen asettamat tavoitteet ohjaavat sopivien mittareiden löytämisessä. Ovat käytössä kuitenkin mitkä tahansa mittarit, niitä pitää seurata johdonmukaisesti pitkällä aikavälillä, jotta tuloksista voidaan vetää merkityksellisiä johtopäätöksiä.
Mittaamista helpottavat työkalut
PR:n ja viestinnän mittaamiseen ja tulosten analysointiin löytyy monia apuvälineitä. Esimerkiksi Google Analytics, Adobe Analytics, BuzzSumo ja Mynewsdesk tarjoavat hyviä vaihtoehtoja. Omiin tarpeisiin ja mittareihin sopivimman ratkaisun löytäminen vaatii kuitenkin taustatutkimusta, sillä kaikki työkalut eivät välttämättä sisällä valitsemiasi mittareita. Myös työkalujen käytön helppoudessa on suuria eroja.
Miten mittaustuloksia käytetään
Luonnollisesti pelkkä viestinnän mittaaminen ei riitä. Sinun täytyy myös ymmärtää, mitä saamasi mittaustulokset tarkoittavat. Vertaamalla eri julkaisujen tuottamia reaktioita keskenään voit esimerkiksi selvittää, millaisesta sisällöstä yleisösi nauttii eniten, ja luoda enemmän samantyyppistä sisältöä tulevaisuudessa.
Kannattaa kiinnittää huomiota myös pitkän aikavälin trendeihin. Jos uutiskirjeesi avausprosentti tai Facebook-sivusi liikenne laskee yllättäen, on tärkeää huomata muutos mahdollisimman nopeasti. Sen jälkeen voit selvittää ongelman syyn, yrittää korjata tilanteen ja herättää yleisösi mielenkiinnon uudelleen. Parhaimmillaan hyvän mittausprosessi johtaa tehokkaampaan ja toimivampaan viestintään.
Oppiaksesi lisää PR:n ja viestinnän mittaamisesta, lataa uusi, ilmainen käsikirjamme.