Ohita
Tiedote, uutinen vai blogikirjoitus? - Valitse oikea viestintäformaatti

Blogikirjoitus -

Tiedote, uutinen vai blogikirjoitus? - Valitse oikea viestintäformaatti

Kuten jaksamme sanoa, toimiva PR ja viestintä vaatii muutakin kuin lehdistötiedotteiden lähettämistä. Avain kestävän suhteen luomiseen oman kohderyhmän kanssa on jatkuva sisällön tuottaminen ja hyvä tarinankerronta. Siihen viestijöillä on käytössään useita eri viestintämuotoja.

Joskus viestinsä saa parhaiten perille infograafikan avulla, joskus taas video toimii parhaiten. Kun puhutaan tekstipohjaisesta sisällöstä, tiedotteet, uutiset ja blogikirjoitukset ovat viestinnän tavallisimpia muotoja.

Meiltä kysytään usein, miten nämä formaatit eroavat toisistaan? Mikä oikeastaan erottaa tiedotteen uutisesta tai uutisen blogikirjoituksesta - ja milloin on oikea hetki valita mikäkin formaatti?

Tiedote

Tiedotetta käytetään välittämään yritystä koskevat suuret uutiset ja tapahtumat, ja sen tavoite on saavuttaa toimittajat ja saada huomiota lehdistössä. Tiedotteen sisällön uutisarvo on korkea ja sillä on merkitystä myös suuremmalle yleisölle.

Esimerkkejä tiedotteen aiheista:

  • Yritys lanseeraa uuden tuotteen
  • Johtotason uudet rekrytoinnit
  • Yrityksen voittama arvostettu palkinto
  • Yritysten fuusio tai toisen yrityksen ostaminen

Jos kaipaat lisää vinkkejä, lataa ilmainen lehdistötiedotemallimme.

Uutinen

Uutinen pyrkii tavallisesti saamaan huomiota sosiaalisissa medioissa tai tavoittamaan yrityksen oman kontaktiverkon. Teksti on sävyltään objektiivinen ja toimivia formaatteja ovat esimerkiksi lyhyet tekstipätkät, päivitykset ja uutiskirjeet. Uutiset voivat olla suunnattuja myös lehdistölle, mutta näin ei välttämättä ole.

Esimerkkejä uutisten sisällöistä:

  • Tyytyväisten asiakkaiden lausunnot tai haastattelut
  • Yrityksen osallistuminen tapahtumaan
  • Uudet alemman portaan rekrytoinnit

Blogikirjoitus

Blogikirjoitus on suunnattu henkilökohtaisille kontakteille eikä vaadi samaa objektiivisuutta kuin edellä mainitut formaatit. Hyvä blogikirjoitus on usein kirjoitettu persoonallisella tyylillä ja sisältää mielipiteitä tai ajatuksia asioista, trendeistä ja tapahtumista, jotka vaikuttavat yritykseen tai sen toimialaan. Blogikirjoitus ei tähtää mediahuomioon, vaan se on persoonallinen ja kiinnostava tapa kommunikoida oman kohderyhmän kanssa.

Esimerkkejä blogikirjoitusten aiheista:

  • Työntekijöiden haastattelut
  • Tietoa sponsoreista
  • Hyväntekeväisyystyö
  • Vinkit ja niksit

Erot eri formaattien välillä saattavat välillä olla häilyvät, mutta hyvä nyrkkisääntö on arvioida, onko sisällöllä merkitystä toimituksellisille medioille, vai onko sisältö oleellisempaa yrityksesi omille verkostoille. Oman viestinnän arvioiminen auttaa tuottamaan sisältöä, jolla uutisarvoa, ja joka tuo brändillesi näkyvyyttä. 

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Press Officer on Duty

Press Officer on Duty

Lehdistön yhteyshenkilö Lehdistökyselyt
Sofia Thorngren

Sofia Thorngren

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Marketing Communications

Liittyvä sisältö

Kuinka kertoa erinomaisia tarinoita Mynewsdeskillä

Kuinka kertoa erinomaisia tarinoita Mynewsdeskillä

Viestijöiden kuulee valitettavan usein sanovan, että “heillä ei ole mitään kirjoitettavaa”. He eivät usko, että heillä on mielenkiintoista sanottavaa. Tämä on viestinnän myytti, jonka haluamme kumota. Miksi? Jokaisella brändillä on tarkoitus. Jokaisella brändillä on tarina kerrottavanaan. Seuraavat vinkit auttavat sinua jakamaan tarinasi maailmalle.

Miksi sinunkin yrityksesi pitäisi blogata?

Miksi sinunkin yrityksesi pitäisi blogata?

Bloggaaminen vie paljon aikaa. On haastavaa keksiä jatkuvasti uusia aiheita, joista kirjoittaa. Tulokset näkyvät hitaasti. Muun muassa näistä syistä yritysblogin perustamista epäröidään monissa yrityksissä. Emme väitä, että väitteissä ei olisi perää, sillä yritysbloggaaminen on haastavaa. Väitämme kuitenkin, että haasteista huolimatta yritysblogille kannattaa antaa mahdollisuus.

Yritysbloggaamisen do's & don'ts

Yritysbloggaamisen do's & don'ts

Blogi voi olla yrityksille korvaamaton markkinointityökalu. Mutta kun päätös blogin perustamisesta on tehty, kuinka siitä hyödytään parhaalla mahdollisella tavalla? Millainen on hyvä yritysblogi ja mitä sitä kirjoittaessa kannattaa ottaa huomioon? Keräsimme listan vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä, ja samalla listasimme yleisimmät virheet, joita kannattaa yrittää välttää.

Luo ja julkaise tarinoita, jotka koskettavat tunteita

Luo ja julkaise tarinoita, jotka koskettavat tunteita

​Nykypäivän viestintäkentässä huomatuksi tuleminen vaatii muutakin kuin yksinkertaisen lehdistötiedotteen. Tarvitaan vaikuttava tarina, joka herättää huomiota sosiaalisessa mediassa ja kiinnostaa vaikuttajia.

Uutishuone on organisaatiosi näyteikkuna

Mynewsdesk on Pohjoismaiden johtava viestinnän ja sisältömarkkinoinnin alusta, jota käyttää noin 5000 yritystä ja 77 000 käyttäjää päivittäin. Pilvipalveluihin perustuvat ratkaisumme sisältävät mediaseurannan, uutishuoneet ja tiedotteiden digitaalisen jakelun sekä PR-tulosten analysoinnin. Vuonna 2003 Tukholmassa perustettu Mynewsdesk on osa norjalaista mediayhtiötä, NHST Media Group AS.

Mynewsdesk Suomi

Suomi / Finland