Blogikirjoitus -
Tiedote, uutinen vai blogikirjoitus? - Valitse oikea viestintäformaatti
Kuten jaksamme sanoa, toimiva PR ja viestintä vaatii muutakin kuin lehdistötiedotteiden lähettämistä. Avain kestävän suhteen luomiseen oman kohderyhmän kanssa on jatkuva sisällön tuottaminen ja hyvä tarinankerronta. Siihen viestijöillä on käytössään useita eri viestintämuotoja.
Joskus viestinsä saa parhaiten perille infograafikan avulla, joskus taas video toimii parhaiten. Kun puhutaan tekstipohjaisesta sisällöstä, tiedotteet, uutiset ja blogikirjoitukset ovat viestinnän tavallisimpia muotoja.
Meiltä kysytään usein, miten nämä formaatit eroavat toisistaan? Mikä oikeastaan erottaa tiedotteen uutisesta tai uutisen blogikirjoituksesta - ja milloin on oikea hetki valita mikäkin formaatti?
Tiedote
Tiedotetta käytetään välittämään yritystä koskevat suuret uutiset ja tapahtumat, ja sen tavoite on saavuttaa toimittajat ja saada huomiota lehdistössä. Tiedotteen sisällön uutisarvo on korkea ja sillä on merkitystä myös suuremmalle yleisölle.
Esimerkkejä tiedotteen aiheista:
- Yritys lanseeraa uuden tuotteen
- Johtotason uudet rekrytoinnit
- Yrityksen voittama arvostettu palkinto
- Yritysten fuusio tai toisen yrityksen ostaminen
Jos kaipaat lisää vinkkejä, lataa ilmainen lehdistötiedotemallimme.
Uutinen
Uutinen pyrkii tavallisesti saamaan huomiota sosiaalisissa medioissa tai tavoittamaan yrityksen oman kontaktiverkon. Teksti on sävyltään objektiivinen ja toimivia formaatteja ovat esimerkiksi lyhyet tekstipätkät, päivitykset ja uutiskirjeet. Uutiset voivat olla suunnattuja myös lehdistölle, mutta näin ei välttämättä ole.
Esimerkkejä uutisten sisällöistä:
- Tyytyväisten asiakkaiden lausunnot tai haastattelut
- Yrityksen osallistuminen tapahtumaan
- Uudet alemman portaan rekrytoinnit
Blogikirjoitus
Blogikirjoitus on suunnattu henkilökohtaisille kontakteille eikä vaadi samaa objektiivisuutta kuin edellä mainitut formaatit. Hyvä blogikirjoitus on usein kirjoitettu persoonallisella tyylillä ja sisältää mielipiteitä tai ajatuksia asioista, trendeistä ja tapahtumista, jotka vaikuttavat yritykseen tai sen toimialaan. Blogikirjoitus ei tähtää mediahuomioon, vaan se on persoonallinen ja kiinnostava tapa kommunikoida oman kohderyhmän kanssa.
Esimerkkejä blogikirjoitusten aiheista:
- Työntekijöiden haastattelut
- Tietoa sponsoreista
- Hyväntekeväisyystyö
- Vinkit ja niksit
Erot eri formaattien välillä saattavat välillä olla häilyvät, mutta hyvä nyrkkisääntö on arvioida, onko sisällöllä merkitystä toimituksellisille medioille, vai onko sisältö oleellisempaa yrityksesi omille verkostoille. Oman viestinnän arvioiminen auttaa tuottamaan sisältöä, jolla uutisarvoa, ja joka tuo brändillesi näkyvyyttä.