Ohita
Muista kuvateksti! Älä unohda SEO:ta.
Muista kuvateksti! Älä unohda SEO:ta.

Blogikirjoitus -

10 vinkkiä: Näin menestyt Uutishuoneessa, osa 1/2

Miten rakentaa tehokas lehdistötiedote? Kuinka toimia kohdeyleisön kanssa ja löytää sopivia toimittajia? Mynewsdeskin Customer Success Managerit Jon Krassel ja Tommy Palomäki vastaavat useimpiin Uutishuoneesta esitettyihin kysymyksiin. Tässä  ensimmäinen osa 10:stä vinkkistä menestykseen!

Olet valmis lähettämään lehdistötiedotteen maailmalle. Painat “Julkaise -painiketta, taputat itseäsi olalle ja siirryt päivän seuraaviin tehtäviin. Mutta sitten epäluulo iskee: Onko tekstini tarpeeksi hyvä?

Kyllä on, ainakin Mynewsdeskin Customer Success Manager Jon Krasselin ja Tommy Palomäen mukaan. Tekstillä on väliä – mutta itse tarina ja sen toteutus ovat avain menestykseen.

“Kirjoituksesi on toimittajalle annettavaa infoa”, Tommy sanoo ja jatkaa: “Mutta on tärkeää ymmärtää, että toimittaja voi kirjoittaa jutun uudestaan. Toimituksen täytyy esimerkiksi muuttaa tekstiä, jotta se sopii muiden uutisten joukkoon tai toimitukselliseen tyyliin”. 

Tommyn kollega Jon on samaa mieltä: “Tee parhaasi, mutta kirjoituksesi on ongelmistasi pienin – tarinalla on merkitystä”. Kun tarinasi on kiinnostava, toimittajat kyllä huomaavat sen!

Mutta mikä on avain menestykseen, kun haluat luoda hyvän tarinan?

Salaisuus piilee sisällössä

On houkuttavaa kirjoittaa lehdistötiedote, jossa keskitytään vain tuotteeseen – vanhan sanonnankin mukaan loistava tuote myy itse itseään. Valitettavasti tämä ei usein pidä paikkansa. Niin ylpeä kuin oletkin uuden tuotteesi kaikista pienistä ominaisuuksista, toimittajia ei kiinnosta asiat vain siksi että ne ovat uusia.

“Jos haluat kertoa uudesta automallista, mielenkiintoinen kulma lehdistötiedotteelle voisi olla se, miten uusi automalli vähentää hiilijalanjälkeäsi”, Tommy valottaa.

Tällaisen näkökulman lisääminen lehdistötiedotteeseen ei kerro tarinaa vain uudesta automallista, vaan linkittyy näppärästi myös ilmastonmuutoksen torjumiseen – ja näin uutisesi voi kiinnostaa toimittajia laajemmin.

Kun löydät oman ainutlaatuisuutesi, eli sen mikä erottaa sinut muista kilpailijoista, sinun on helpompi löytää myös yrityksesi tarinoille uudenlaisia näkökulmia.

Bergans of Norway voitti viime vuoden Storyteller of the year -palkinnon (PR-Awards, 2020) selkeällä ja monipuolisella Uutishuoneellaan, jossa sisältöä luodaan hyvin erilaisten näkökulmien kautta.

Älä siis lähetä vain faktapohjaisia lehdistötiedotteita, jos se on mahdollista. Sen sijaan mieti, miten tuotteesi sijoittuu kohderyhmääsi. Vaikuttaako uusi tuotteesi jollain tavalla heidän elämään? Entäpä markkina-alueella, jossa toimit? Tai jopa yhteiskunnallisesti?

Valitse sopivat toimittajat

Mutta uutisesi sisältö ei ole ainoa avain menestykseen. Julkaisun aiheeseen sopivien toimittajien löytäminen on yhtä tärkeää, mikäli haluat että uutisesi huomataan eikä sitä tulkita roskapostiksi.

Jos olet esimerkiksi pieni yritys, joka myy asiakkailleen asiakashankintaa helpottavia ohjelmistoja, et ehkä halua täyttää muodista kirjoittavien toimittajien sähköpostilaatikoita. Vähemmän on enemmän – ja tässä tapauksessa lehdistötiedotteen kohdistaminen niille toimittajille, jotka kirjoittavat samankaltaisista sisällöistä, on oikea ratkaisu.

“Käytä Uutishuoneessa listattuja aihealueita ja listoja, jotta voit löytää julkaisuun sopivat toimittajat”, Jon peräänkuuluttaa. 

“Mieti aina julkaisusi sisältöä ja valitse toimittajat sitten sen perusteella”, Tommy lisää.

Otsikko, yhteenveto, kuva

Kun olet viimein lähettänyt lehdistötiedotteen julkaisuusi sopiville toimittajille, on aika odottaa. Toivot tietenkin, että päivittäin satoja sähköpostitiedotteita saavat toimittajat huomaisivat uutisesi muiden joukosta. Mutta sinä voit parantaa jo etukäteen mahdollisuuksiasi herättää toimittajien huomio!

Lehdistötiedotteessa on kolme tärkeää kohtaa: otsikko, yhteenveto ja kuva. Customer Success Manager Jon Krassel kutsuu näitä “8 sekuntia kestäväksi tähtihetkeksi”.

“Näissä kolmessa kohdassa onnistuminen on tärkeää”, hän valottaa. “Niillä pyritään saamaan lukijan huomio – ja sinulla on 8 sekuntia aikaa saavuttaa se”.

Älä unohda lisämateriaaleja

Mutta huolimatta siitä, että olisitkin luonut lehdistötiedotteesta mestariteoksen, sinun kannattaa silti vahvistaa sitä sisältöön sopivalla lisämateriaalilla.

“Tarjoamalla sisältöön sopivaa lisämateriaalia sitoutat kohdeyleisön viestintääsi. Et halua, että toimittaja joutuu etsimään viimeisimmät yritykseesi liittyvät uutiset hakukoneesta – päinvastoin, toivot että he tulevat aina luoksesi”, Jon selittää.

Customer Success Manager Tommy Palomäki komppaa ja alleviivaa myös sisältöön sopivien kuvien merkitystä. “Uutishuoneen avulla voit kontrolloida, mitä kuvia media käyttää yrityksestäsi”. Mediapankkiin voit helposti kerätä yhteen ne kuvat, joita haluat toimittajien käyttävän kun kirjoittavat yrityksestäsi.  

“Siksi Uutishuone on niin upea työkalu”, Jon lisää. “Sen avulla sinulla on mahdollisuus julkaista kaikki sisältösi samassa paikassa. Käytä siis Mynewsdeskiä omien sisältöjesi Hubina”.

Viime vuoden PR-Awards-gaalan voittaja, tanskalainen museo Kunsthal Charlottenborg, löysi innovatiivisen tavan käyttää Uutishuonettaan hyödyksi pandemiasta huolimatta. Vaikka museot olivat kiinni, ihmiset palasivat heidän luokseen yhä uudestaan ja uudestaan.

Yhteenveto

  • Valitse toimittajat sisällön perusteella
  • Ole johdonmukainen tarinankerronnassasi
  • Lisämateriaalit

Lataa ilmainen “How to write a press release" (in English)-malli täältä. Ensi viikolla sitten loput vinkeistä Uutishuoneen käyttöön. 

Jos sinulla on kysyttävää, ole rohkeasti yhteydessä!

Teksti: Ilkka Olavi

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Mynewsdesk Suomi

Mynewsdesk Suomi

Customer Success Team Mynewsdesk LinkedIn

Liittyvä sisältö

Aitous on avain strategiseen viestintään

Aitous on avain strategiseen viestintään!

‘Aitous’ on yksi arvokkaimmista strategisen viestinnän avainsanoista. Mutta mitä aito viestintä todella tarkoittaa infotulvan täyttämässä maailmassa?

Tiedote, uutinen vai blogikirjoitus? - Valitse oikea viestintäformaatti

Tiedote, uutinen vai blogikirjoitus? - Valitse oikea viestintäformaatti

Toimiva PR ja viestintä vaatii muutakin kuin lehdistötiedotteiden lähettämistä. Jatkuva sisällöntuottaminen ja hyvätarinankerronta ovat avain kestävän suhteen luomiseen oman kohderyhmän kanssa. Siihen viestijöillä on käytössään useita eri viestintämuotoja. Eri formaattien erot n kuitenkin tärkeää tuntea.

Kuinka kertoa erinomaisia tarinoita?

Kuinka kertoa erinomaisia tarinoita?

Kommunikaattoreiden kuulee valitettavan usein sanovan, että “heillä ei ole mitään kirjoitettavaa”. He eivät usko, että heillä on mielenkiintoista sanottavaa. Tämä on viestinnän myytti, jonka haluamme kumota.

Back to business – lomaltapalaajan vinkit

Back to business – lomaltapalaajan vinkit

Elokuu tarkoittaa monille paluuta töihin ja arkeen. Pitkän poissaolon jälkeen paluu työpöydän ääreen saattaa tuntua vaikealta, jopa uuvuttavalta. Miten paluun työpöydän ääreen saa sujumaan mahdollisimman helposti rentojen kesäpäivien jälkeen?

Uutishuone on organisaatiosi näyteikkuna

Mynewsdesk on Pohjoismaiden johtava viestinnän ja sisältömarkkinoinnin alusta, jota käyttää noin 5000 yritystä ja 77 000 käyttäjää päivittäin. Pilvipalveluihin perustuvat ratkaisumme sisältävät mediaseurannan, uutishuoneet ja tiedotteiden digitaalisen jakelun sekä PR-tulosten analysoinnin. Vuonna 2003 Tukholmassa perustettu Mynewsdesk on osa norjalaista mediayhtiötä, NHST Media Group AS.

Mynewsdesk Suomi

Suomi / Finland