Ohita
Näin rakennat toimivan tiedotteen

Uutinen -

Näin rakennat toimivan tiedotteen

Kun olet rakentanut yllä olevan esimerkin mukaisesti toimivan otsikon, tähän kohtaan voit tiivistää tiedotteen ydinsanoman muutamaan lauseeseen. Usein toimittajat kutsuvat tätä kohtaa ingressiksi, joka johdattaa ja houkuttelee lukemaan julkaisusi. Ingressillä myyt uutisen yleisölle!

Voit myös lisätä ingressin ja ensimmäisen kappaleen väliin tietoa yrityksestäsi mikä ei ole osana "boilerplatea", mikä liitetään automaattisesti tiedotteisiin tuttuun tapaan. Erota tämä kohta ingressistä ja leipätekstistä esimerkiksi kursiivilla, kuten tässä.

Kun kirjoitat ensimmäistä kappaletta, mene suoraan asiaan – tai tarinaan, jonka haluat myydä. Kysy aina itseltäsi: Kuka? Mitä? Missä? Milloin? ja Miksi? sekä Miten? Pue uutisesi tärkein ydin napakasti sanoiksi jo heti alkuun (kuka, mitä ja milloin) ja paneudu vasta sen jälkeen muihin tietoihin (miksi ja mahdollisesti miten), kuten mitä vaikutuksia uutisella on yritykseen ja asiakkaisiin. Kun todella käytät aikaa uutisesi tarinaan ja valitsemaasi näkökulmaan sekä siihen, millaisia vaikutuksia tuotteella, palvelulla tai muutoksella on ihmisiin tai yhteiskuntaan, tiedotteen uutisarvo nousee korkeammalle kuin pelkkä uutinen siitä, että jotain uutta on tulossa. Otsikon, ingressin ja viimeistään ensimmäisen kappaleen jälkeen lukijalle ei pitäisi olla enää epäselvää, mitä on tapahtumassa, kenen toimesta ja koska. Kuluttaja huomaa julkaisussa ensimmäisenä pääkuvan, otsikon ja ingressin. Panosta niihin – kaikki eivät lue uutista loppuun asti!

Väliotsikot helpottavat lukemista käytä niitä, jos teksti on pitkä

Mikäli et ole sisällyttänyt jo jotakuta uutiseen liittyvää henkilöä ensimmäiseen kappaleeseen, toinen kappale antaa sitaattien käyttöön oivan mahdollisuuden. Pyydä muutama kommentti henkilöltä, joka joko edustaa yritystäsi tai johon uutinen liittyy esimerkiksi tuotepäällikkö tai toimitusjohtaja. Kaikkiin tiedotteisiin ei ole mahdollista eikä pakko sisällyttää lainauksia ja sitaatteja, mutta usein "henkilöt" tuovat tiedotteisiin ja uutissiin kaivattua ihmisläheisyyttä ja herättävät lukijan tunteita. Sitaateilla kontrolloit myös bränditarinaa paremmin, sillä toimittajat käyttävät usein sitaatteja suoraan tiedotteesta. Jos niitä ei ole tarjolla, he etsivät kommentit itse. Huomaathan myös, että olemme käyttäneet tässä mallissa kursiiveja ja tummennuksia harkitusti hyödyksi. Niillä voit tehostaa tiedotteen tai uutisen avainsanoja, henkilöitä ja muita faktoja.

Hyvät väliotsikot myös houkuttavat jatkamaan lukemista

Mikäli et saa kommentteja lehdistötiedotteeseen, voit siirtyä suoraan tähän. Tässä kohdassa voit kommenttien sijaan taustoittaa uutista ja kuvailla laajemmin sen vaikutusta yritykseen ja/tai asiakkaisiin. Voit myös tuoda tilastoja, dataa ja muita uutiseen liittyviä faktoja esille. Usein niiden tulisi kuitenkin täydentää uutista, ei toimia uutisena itsenään! Pelkät faktat eivät juuri koskaan herätä tunteita – itse asiassa muistamme paremmin tarinoiden kautta kerrotut sisällöt kuin ne julkaisut, jotka ovat sisältäneet pelkkiä faktoja ja tilastoja.

Lehdistötiedotteen lopussa voit alkaa ohjata lukijoita julkaisuun liittyvän lisämateriaalin pariin. Älä unohda lisätä kuvia mitä haluat media käyttävän. Voit hyvin lyhyesti kerrata asioita ja tehdä julkaisusta yhteenvedon luomalla esimerkiksi ytimekkään luettelon:

  • Muista huomiota herättävä otsikko, ytimekäs ingressi ja kuva
  • Ensimmäinen kappale suoraan asiaan!
  • Lainaukset ja sitaatit
  • Käytä kursiiveja ja tummennuksia hyödyksesi
  • Väliotsikot jakavat tekstiä osiin ja selkeyttää rakennetta
  • Hyvä uutinen on tarina, ei pelkkä lista faktoja!
  • Sisällytä mukaan julkaisuun liittyvä materiaali

Mikäli tiedote on julkinen, ei ole mitään syytä sille, mikset tekisi uutisesta SEO-ystävällistä. Kun SEO-optimoit julkaisua lisäämällä tärkeiden avainsanojen taakse muihin lähteisiin johdattavia linkkejä ja nimeä myös kuvat (ei näin: “JPEG_27_A.jpg”), uutinen sijoittuu korkeammalle hakukoneiden tuloksissa – ja näin sekä asiakkaat että toimittajat löytävät sinut hakiessaan tietoa julkaisusi aiheesta.

Ota yhteyttä!

Muista myös lisätä lehdistötiedotteeseen lehdistön yhteyshenkilö ja hänen yhteystiedot. Auttaaksemme sinua lisäämme automaattisesti Uutishuoneen yhteyshenkilön julkaisuun. Huom! Lehdistön yhteyshenkilön tulisi olla sellainen henkilö, joka oikeasti tietää julkaisuun liittyvästä aiheesta tai on perehtynyt siihen hyvin ennen lehdistötiedotteen julkaisua.

Sinullakin on oma yhteyshenkilö Mynewsdeskillä, johon voit rohkeasti ottaa yhteyttä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Mynewsdesk Suomi

Mynewsdesk Suomi

Customer Success Team Mynewsdesk LinkedIn

Liittyvä sisältö

Uutishuone on organisaatiosi näyteikkuna

Mynewsdesk on Pohjoismaiden johtava viestinnän ja sisältömarkkinoinnin alusta, jota käyttää noin 5000 yritystä ja 77 000 käyttäjää päivittäin. Pilvipalveluihin perustuvat ratkaisumme sisältävät mediaseurannan, uutishuoneet ja tiedotteiden digitaalisen jakelun sekä PR-tulosten analysoinnin. Vuonna 2003 Tukholmassa perustettu Mynewsdesk on osa norjalaista mediayhtiötä, NHST Media Group AS.

Mynewsdesk Suomi

Suomi / Finland