Ohita
Selvitys: Näin toimittajat hyödyntävät sosiaalista mediaa

Tiedote -

Selvitys: Näin toimittajat hyödyntävät sosiaalista mediaa

Sosiaalinen media on menettänyt merkitystään toimittajien tietolähteenä. Vuonna 2016 66% toimittajista nimesi sosiaalisen median merkittäväksi tietolähteeksi. Viime vuonna samaa sanoi ainoastaan 53% toimittajista - 13 prosenttiyksikön pudotus, kertoo Mynewsdeskin uusin selvitys.

Mynewsdeskin vuosittainen journalistitutkimus toteutettiin heinäkuussa 2017 ja siihen vastasi yli 3000 toimittajaa, viestijää ja PR-ammattilaista. Tänään Mynewsdesk julkaisee kolmannen journalismitutkimuksen tuloksia käsittelevän e-kirjan. Uusin e-kirja Social Media Reset käsittelee sosiaalisen median roolia uutisoinnissa. (Lataa e-kirja tästä)

Vaikka sosiaalisen median suosio uutisten lähteenä on yleisesti laskussa, Suomessa toimittajat käyttävät sosiaalisen median kanavia uutisoinnin lähteenä kansainvälistä keskiarvoa enemmän. Suomalaistoimittajista 82% prosenttia kertoo käyttävänsä säännöllisesti Facebookia taustatutkimukseen, kansainvälisen keskiarvon ollessa vain 55%. Muut sosiaalisen median kanavat seuraavat samaa trendiä. 

Suomalaiset toimittajat myös hyödyntävät Facebookia artikkeleidensa jakeluun kansainvälisestä keskiarvoa enemmän (Suomi: 78%, kansainvälinen keskiarvo: 66%). Muissa sosiaalisen median kanavissa Suomi on uutisten jakelussa kuitenkin jäljessä. Esimerkiksi Twitteriä jakelukanavana käyttää 46% kansainvälisen keskiarvon ollessa 52%. LinkedIniä puolestaan hyödyntää vain 12% suomalaistoimittajista verraten 20 prosenttiin kansainvälisesti. 

“Mediamaisema muuttuu kovalla vauhdilla, mikä vaatii nopeaa sopeutumista. Sosiaalisen median kanavat ovat korvanneet perinteiset mediat kokonaiselle sukupolvelle. Tämä tarkoittaa, että tavanomaiset uutismediat eivät enää tavoita kaikkia. On tärkeää varmistaa, että laadukasta ja luotettavaa uutisointia on tarjolla myös siellä, missä lukijat ovat. Siksi olisikin ehdottoman tärkeää, että perinteiset uutismediat integroisivat sosiaalisen median omiin liiketoimintamalleihinsa”, sanoo Sofia Juhlin, Mynewsdeskin Global Head of Marketing & Communications.

Selvityksen mukaan myös suurien mediajättien valta-asema huolettaa toimittajia. Selvitykseen vastanneista suomalaistoimittajista 75% on sitä mieltä, että Facebookilla on liian paljon valtaa ihmisten tietolähteenä. Googlesta ja Youtubesta samaa sanoo 70%. Tulokset osoittavat, että toimittajat ovat selkeästi huolissaan siitä, että yhä useammin erilaiset algoritmit määrittävät ihmisten vastaanottaman tiedon sen sijaan, että sitä etsittäisiin itse tietystä lähteestä.

Tutkimusprosessin aikana Mynewsdesk haastatteli Martin Schibbye’ä, joukkorahoitetun digitaalisen journalismin alustan Blank Spot Projectin päätoimittajaa. “Ajat, jolloin toimittajat lähettivät viestejä omasta norsunluutornistaan, ovat ohi. Neuvon palkkaamiani toimittajia käyttämään 50% työpäivästään Facebookissa tarinoista keskusteluun ja toisen puolen perinteiseen journalismiin, ihmisille soittamiseen ja artikkeleiden kirjoittamiseen”, Schibbye kommentoi toimittajien ja sosiaalisen median suhdetta.

Mukana videolla: Stephen Lepitak, kustannustoimittaja, The Drum; Beki Winchel, kustannustoimittaja, PR Daily; Hassan Butt, toimittaja, Communicate Magazine; Stephen Waddington, Chief Engagement Officer, Ketchum; Martin Schibbye, päätoimittaja, Blank Spot Project ja Johanna Snickars, viestintäpäällikkö, Microsoft Sweden.

Muita mielenkiintoisia tuloksia;

  • 66% suomalaistoimittajista näkee “fake news”-ilmiön pitkän aikavälin ongelmana ja 39% on huolissaan sen vaikutuksista toimialaansa
  • 55% on huolissaan siitä, että uutismedioita ei enää pidetä luotettavana lähteenä
  • 68% pelkää, että itsenäiset uutisorganisaatiot eivät enää tulevaisuudessa ole taloudellisesti kannattavia

Lisätietoja

Sara Lindström, Global PR Manager

+46 (0)70-288 56 15 tai sara.lindstrom@mynewsdesk.com

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Tutkimuksesta:

Mynewsdesk toteutti tutkimuksen journalismin nykytilasta ja tulevaisuudesta heinäkuussa 2017. Tutkimukseen vastasi 3175 toimittajaa, freelance-toimittajaa ja brändiviestijää Suomessa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Australiassa ja Kanadassa. Tutkimukseen osallistuneista toimittajia oli 65 % ja viestijöitä, PR-vastaavia ja markkinoijia 35 %. Suomessa tutkimukseen vastasi 100 toimittajaa ja 93 viestijää.

Mynewsdesk – tehokasta viestintää

Mynewsdesk on maailman johtava viestinnän ja sisältömarkkinoinnin julkaisualusta. Uutishuoneratkaisuumme luottaa tällä hetkellä yli 5000 yritystä ja 60 000 viestinnän ammattilaista. Mynewsdesk on säilyttänyt vuodesta 2003 asti asemansa todellisena pioneerina digitaalisen viestinnän alalla. Tarjoamme viestinnän ammattilaisille mahdollisuuden viestiä tehokkaasti uutishuoneratkaisullamme.

Mynewsdeskin omistaa norjalainen NHST. Mynewsdeskin pääkonttori on Tukholmassa, ja muut toimistot Norjassa, Tanskassa, Suomessa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Singaporessa.

Saadaksesi lisää tietoa Mynewsdeskistä, seuraa meitä:

Twitter
LinkedIn
Facebook
YouTube
Flickr
Slideshare
Newsroom

Yhteyshenkilöt

Press Officer on Duty

Press Officer on Duty

Lehdistön yhteyshenkilö Lehdistökyselyt
Sofia Thorngren

Sofia Thorngren

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Marketing Communications

Liittyvä sisältö

Selvitys toimittajien asenteista brändityötä kohtaan

Selvitys toimittajien asenteista brändityötä kohtaan

Suomalaistoimittajat suhtautuvat brändityöhön pohjoismaisia naapureitaan myönteisemmin, kertoo Mynewsdeskin tänään julkaisema selvitys. E-kirja syventyy toimittajien asenteisiin brändeille työskentelyä kohtaan ja kertoo, miten yritykset voivat tehdä brändijournalismista houkuttelevamman vaihtoehdon toimittajille. E-kirja pohjautuu Mynewsdeskin journalistitutkimukseen, johon vastasi 3000 henkilöä.

Haastattelussa Martin Schibbye, Blank Spot Projectin päätoimittaja

Martin Schibbye: "Neuvon toimittajia käyttämään 50% työpäivästään Facebookissa"

Sosiaalinen media on vahvistanut asemaansa ihmisten tietolähteenä ja muuttanut kuluttajien tapaa käyttää mediaa ja vastaanottaa informaatiota. Keskustelimme aiheesta toimittaja Martin Schibbye’n kanssa, joka kertoi meille, millainen suhde hänellä on sosiaaliseen mediaan toimittajana ja miten hän käyttää sosiaalisen median kanavia omassa työssään.

Uutishuone on organisaatiosi näyteikkuna

Mynewsdesk on Pohjoismaiden johtava viestinnän ja sisältömarkkinoinnin alusta, jota käyttää noin 5000 yritystä ja 77 000 käyttäjää päivittäin. Pilvipalveluihin perustuvat ratkaisumme sisältävät mediaseurannan, uutishuoneet ja tiedotteiden digitaalisen jakelun sekä PR-tulosten analysoinnin. Vuonna 2003 Tukholmassa perustettu Mynewsdesk on osa norjalaista mediayhtiötä, NHST Media Group AS.

Mynewsdesk Suomi

Suomi / Finland