Ohita
​Kansainvälinen journalistitutkimus:  Nuoret suomalaiset toimittajat halukkaampia tuottamaan sisältöjä myös brändeille

Tiedote -

​Kansainvälinen journalistitutkimus: Nuoret suomalaiset toimittajat halukkaampia tuottamaan sisältöjä myös brändeille

Lähes puolet suomalaisista toimittajista suhtautuu positiivisesti mahdollisuuteen työskennellä markkinoinnillisen sisällöntuotannon parissa, selviää Mynewsdeskin tuoreesta tutkimuksesta. Raportti tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen journalismin nykytilaan ja brändiviestijöiden asemaan tämän päivän muuttuvassa mediamaisemassa.

Tutkimukseen vastasi kansainvälisesti yli 3100 toimittajaa ja brändiviestinnän sekä markkinoinnin ammattilaista 12 eri maassa. Mynewsdesk toteutti vastaavan tutkimuksen myös vuonna 2016. Suomessa tutkimus toteutettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja vastaajia oli noin 200.

Suomessa journalistien asenne brändiviestintää kohtaan myönteinen

Mynewsdeskin tutkimus paljastaa, että toimittajat suhtautuvat vaihtelevasti mahdollisuuteen ansaita ainakin osan toimeentulostaan tuottamalla sisältöä yritysten ja brändien omiin medioihin. Erityisesti Pohjoismaissa toimittajat ovat sisällöntuotannon parissa työskentelyä kohtaan vielä skeptisiä, kun taas Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa ajatukseen suhtaudutaan avoimemmin.

Pohjoismaiden joukossa Suomi on kuitenkin poikkeus. Tutkimuksen mukaan suomalaiset toimittajat suhtautuvat kansainvälisesti vertaillen myönteisesti viestinnällisen osaamisensa hyödyntämiseen sisältöjen tuottamiseen brändeille. Kyselyyn vastanneista suomalaistoimittajista 15 % kirjoittaa jo nyt sisältöjä yrityksille ja 31 % kertoo olevansa innostunut tai ainakin avoin ajatukselle. Ero on selkeä esimerkiksi Ruotsiin, jossa samaa sanoo vain 16 % journalisteista.

Journalistiliiton tiedottaja Jaakko Kilpeläinen pitää tulosta Suomen osalta jossain määrin yllättävänä. “Toisaalta on nähtävissä, että työkenttä on muuttunut. Journalistisia työpaikkoja ja toimeksiantoja on vähemmän kuin ennen”, sanoo Kilpeläinen. Lisäksi freelancer-toimittajien osuus on viime vuosina kasvanut Journalistiliiton jäsenkunnassa, ja myös markkinoinnillisia toimeksiantoja otetaan enemmän vastaan freelancereiden keskuudessa.

Nuori toimittajasukupolvi avoimempi brändien toimeksiantoja kohtaan

Tutkimuksesta selviää myös, että asenteissa on tapahtunut muutos sukupolvien välillä. Kaikista vastaajista, joilla työkokemusta oli alle seitsemän vuotta, 36 % joko työskenteli parhaillaan brändeille tai suhtautui ajatukseen positiivisesti. Pidemmän työkokemuksen omaavilla vastaava luku oli ainoastaan 20 %.

Kilpeläisen näkemys tilanteesta on samoilla linjoilla: “Nuoremman polven toimittajat eivät näe ongelmaa kaupallisten sisältöjen tuottamisessa, kunhan raja kaupallisen ja journalistisen sisällön välillä pidetään selkeänä. Journalistisista ohjeista pidetään Suomessa kiinni. Lisäksi nuoremmat toimittajat voivat pitää markkinoinnillisten sisältöjen tuottamista trendikkäänä”. Myös rahalla on merkitystä. “Markkinoinnillisissa toimeksiannoissa voidaan laskuttaa enemmän kuin journalistisissa”, Kilpeläinen sanoo.

Sosiaalinen media pitää pintansa tietolähteenä

Sosiaalinen media on kansainvälisesti menettänyt merkitystään toimittajien tietolähteenä. Osasyynä on varmasti “fake news”-ilmiö, jonka 32 % toimittajista näkee lyhyen aikavälin ja 52 % pitkän aikavälin ongelmana journalismille. Suomessa vaikutus ei kuitenkaan tutkimuksen mukaan näy, ja Suomi on tilaston kärkimaita sekä Facebookin, Twitterin, LinkedInin että YouTuben käytössä toimittajien tietolähteenä. Esimerkiksi Facebookia käyttää Suomessa 82 % toimittajista, kun kansainvälisesti sen nimeää lähteekseen vain 52 %. Suomessa brändiviestijät kuitenkin nimesivät sosiaalisen median organisaationsa kolmen suurimman haasteen joukkoon.

Sosiaalisen median kanavia tärkeämmiksi lähteiksi toimittajat mainitsevat vain oman henkilökohtaisen verkostonsa ja lehdistötiedotteet. Suomalaiset organisaatiot kuitenkin kokevat luovansa mediasuhteita kansainvälisesti vertaillen huonosti ja vain 51 % tutkimukseen vastanneista viestijöistä kertoi kehittävänsä kestäviä, pitkän aikavälin suhteita yksittäisiin toimittajiin, kansainvälisen keskiarvon ollessa 60 %. Tutkimuksen tuloksien perusteella näyttääkin siltä, että viestijöiden täytyy päivittää osaamistaan ja toimintatapojaan vastatakseen journalismin vaatimuksiin ja saadakseen ansaittua medianäkyvyyttä.

Yhteystiedot

Monica Nyman-Korhonen

Business Development Manager

Mynewsdesk Finland

+358 40 561 8343

monica.nyman-korhonen@mynewsdesk.com

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Mynewsdesk on Pohjoismaiden johtava digitaalinen PR- ja viestintäalusta, jolla on yli 5000 asiakasta ja 77 000 käyttäjää. Palvelu kattaa kaikki viestinnän vaiheet ja tarjoaa työkalut mediaseurantaan, sisällön jakeluun sekä viestinnän analysoimiseen. Vuonna 2003 perustetulla yrityksellä on yli 220 työntekijää Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Singaporessa. Vuodesta 2008 lähtien yrityksen on omistanut norjalainen mediakonserni NHST Media Group AS.

Tutkimuksesta:

Mynewsdesk toteutti tutkimuksen journalismin nykytilasta ja tulevaisuudesta heinäkuussa 2017. Tutkimukseen vastasi 3175 toimittajaa, freelance-toimittajaa ja brändiviestijää Suomessa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Australiassa ja Kanadassa. Tutkimukseen osallistuneista toimittajia oli 65 % ja viestijöitä, PR-vastaavia ja markkinoijia 35 %. Suomessa tutkimukseen vastasi 100 toimittajaa ja 93 viestijää.

DIGITAL COMMUNICATIONS & PR MADE EASY

Seuraa, mitä brändistäsi sanotaan, luo ja julkaise sisältöä, sitouta yleisösi ja analysoi viestintäsi tuloksia. Vieraile osoitteessa mynewsdesk.com/fi lukeaksesi lisää.

Yhteyshenkilöt

Press Officer on Duty

Press Officer on Duty

Lehdistön yhteyshenkilö Lehdistökyselyt
Sofia Thorngren

Sofia Thorngren

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Marketing Communications

Liittyvä sisältö

Journalismin tila ja tulevaisuus 2016

Journalismin tila ja tulevaisuus 2016

Mynewsdeskin Journalismin trendit 2016 –raportti on julkaistu. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa journalismin tilaa ja tulevaisuutta. Kysyimme Journalistin päätoimittaja Markku Lappalaiselta, miltä tutkimustulokset vaikuttavat suhteessa Suomeen.

Selvitys: Näin toimittajat hyödyntävät sosiaalista mediaa

Selvitys: Näin toimittajat hyödyntävät sosiaalista mediaa

Sosiaalinen media on menettänyt merkitystään toimittajien tietolähteenä. Vuonna 2016 66% toimittajista nimesi sosiaalisen median merkittäväksi tietolähteeksi. Viime vuonna samaa sanoi ainoastaan 53% toimittajista - 13 prosenttiyksikön pudotus, kertoo Mynewsdeskin tänään julkaistu selvitys.

Selvitys toimittajien asenteista brändityötä kohtaan

Selvitys toimittajien asenteista brändityötä kohtaan

Suomalaistoimittajat suhtautuvat brändityöhön pohjoismaisia naapureitaan myönteisemmin, kertoo Mynewsdeskin tänään julkaisema selvitys. E-kirja syventyy toimittajien asenteisiin brändeille työskentelyä kohtaan ja kertoo, miten yritykset voivat tehdä brändijournalismista houkuttelevamman vaihtoehdon toimittajille. E-kirja pohjautuu Mynewsdeskin journalistitutkimukseen, johon vastasi 3000 henkilöä.

Uusi e-kirja: Näin parannat mediasuhteitasi

Uusi e-kirja: Näin parannat mediasuhteitasi

Mynewsdeskin uusi e-kirja on julkaistu. “A Case of Overconfidence” perustuu viime vuonna toteutetun journalismitutkimuksen tuloksiin ja sen viesti on selvä: Toimittajat eivät ole tyytyväisiä brändiviestijöiltä vastaanottamansa materiaalin laatuun.

Navigating Change - Selviytyminen muuttuvassa mediaympäristössä

Navigating Change - Selviytyminen muuttuvassa mediaympäristössä

Journalismi ja se myötä PR-ala ovat viime vuosina olleet suurien muutosten edessä. Ympärivuorokautinen uutisvirta, sosiaalisen median vahvistunut asema ja monet muut mediatrendit ovat muokanneet mediaympäristöä vahvasti ja muuttaneet ihmisten tapaa olla vuorovaikutuksessa medioiden kanssa sekä kuluttaa uutisia ja muuta informaatiota.

4 pyyntöä toimittajilta viestijöille

4 pyyntöä toimittajilta viestijöille

Viestijä voi olla toimittajalle korvaamaton lähde - tai vain tuhlata toimittajan arvokasta työaikaa. Mutta kuinka mediaan rakennetaan hyvä, molempia osapuolia hyödyttävä suhde? Tässä blogikirjoituksessa annamme neljä vinkkiä suoraan toimittajilta viestijöille: löydä oikea näkökulma, tee taustatyösi, ole aktiivinen ja keskity tiedotteiden laatuun.

Ovatko Google ja Facebook tuhonneet luottamuksemme mediaan?

Ovatko Google ja Facebook tuhonneet luottamuksemme mediaan?

Mynewsdeskin tuore journalismitutkimus paljastaa, että noin puolet toimittajista pelkää, että uutismedioita ei enää pidetä luotettavana tietolähteenä. Kolmasosa on huolissaan fake news-ilmiön vaikutuksista toimialaan, ja yhtä suuri osa on huolestunut median asenteellisuudesta ja yksipuolisesta raportoinnista. Mutta voidaanko Facebookia ja Googlea syyttää luottamuksen tuhoamisesta mediaan?

Kun brändisisältö ei toimi

Kun brändisisältö ei toimi

Brändisisällöllä on tärkeä rooli hyvien asiakassuhteiden luomisessa, mutta suuri osa yritysten tuottamasta sisällöstä ei onnistu herättämään yleisön mielenkiintoa. PR-ammattilaiset ja toimittajat tunnistavat, että sisältö keskittyy liian usein pelkästään yrityksen omien etujen ajamiseen, mutta eivät silti aina tiedä, kuinka ongelma ratkaistaisiin. ​

PR-vastaavan muistilista – Tätä toimittajat sinulta odottavat

PR-vastaavan muistilista – Tätä toimittajat sinulta odottavat

Kun toimittajilta kysytään, mitä brändiviestijöiden pitäisi ottaa huomioon suhteissaan mediaan, muun muassa nämä elementit nousevat esiin: mediakanavan kohderyhmän ymmärtäminen, hyvä tarinankerronta ja toimittajan kunnioittaminen. Kokosimme yhteen täsmävinkit onnistuneeseen PR-työhön ja hyvien mediasuhteiden luomiseen.

Uutishuone on organisaatiosi näyteikkuna

Mynewsdesk on Pohjoismaiden johtava viestinnän ja sisältömarkkinoinnin alusta, jota käyttää noin 5000 yritystä ja 77 000 käyttäjää päivittäin. Pilvipalveluihin perustuvat ratkaisumme sisältävät mediaseurannan, uutishuoneet ja tiedotteiden digitaalisen jakelun sekä PR-tulosten analysoinnin. Vuonna 2003 Tukholmassa perustettu Mynewsdesk on osa norjalaista mediayhtiötä, NHST Media Group AS.

Mynewsdesk Suomi

Suomi / Finland